Co warto wiedzieć o owsiance?

20:29



Niedawno śmiałam się z koleżanki, która każdy dzień zaczynała od owsianki.. Zastanawiałam się jak można to jeść. Przecież nie wygląda to apetycznie nie mówiąc już o smaku, który na początku uważałam za mdły.
Mój pogląd na temat owsianki zmienił się diametralnie i widząc same jej zalety wdrożyłam ją do codziennej diety. Jeżeli chodzi o główne zalety to sporządziłam dla Was listę i jeżeli nie jesteście fankami płatków owsianych to myślę, że na pewno spróbujecie zmienić swoje nastawienie :)

Owsianka zawiera błonnik rozpuszczalny, który obniża poziom cholesterolu we krwi.
Znajdziemy w niej również beta-glukany, które sprzyjają wydzielaniu hormonu hamującego uczucie głodu. Co jest dla mnie wielkim zaskoczeniem, że mała miseczka owsianki potrafi nas zaspokoić nawet na 3-4 godziny. Co więcej pozwala nam pohamować napady “wilczego głodu”.
Ponadto jest doskonałym źródłem białka i węglowodanów oraz pobudza układ immunologiczny i zwiększa odporność organizmu na infekcje. Jest także źródłem przeciwutleniaczy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a więc m.in. zapobiegają rozwojowi komórek rakowych i schorzeń serca co więcej opóźniają proces starzenia
Na koniec warto pamiętać o zawartych witaminach takich jak witamina B6, która poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega występowaniu anemii oraz witamina B1 i kwas pantotenowy, które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Robi wrażenie prawda?
Ja swoją owsiankę przygotowuję z 2 łyżek I po ugotowaniu jej na wodzie dokładam trochę płatków musli, otrębów owsianych, zarodków oraz rodzynek I daktyli. Czasami dodaję także banana, ponieważ mam wrażenie, że łagodzi nijaki smak owsianki.


You Might Also Like

0 komentarze